4 oktober Dierendag-Feestje!!!

 

Jawel, het is (bijna) 4 oktober èn dus Dierendag. Deze datum staat als dierenliefhebber natúúrlijk rood omcirkeld op je kalender. Deze dag kun je, zonder excuus en verantwoord, lekker los gaan als het gaat om het extra verwennen van je hond of kat(er). Maar waarom juist op deze dag, waarom op 4 oktober?

Oorsprong van Dierendag

De datum van Dierendag gaat terug naar de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi (4 oktober). Deze heilige was erg begaan met de minderbedeelden en bekommerde zich tevens om het lot van dieren. Hij zou zelfs volgens de legenden met dieren kunnen praten. Al vroeg in de 20e eeuw werd de wereldvereniging van de dierenbescherming opgericht. In 1927 werd daarin voorgesteld om één dag per jaar speciaal aan dieren te denken. Vervolgens is deze dag in 1929 op een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in Wenen gekoppeld aan Sint Franciscus van Assisi, aangezien hij dus groot respect had voor dieren in het bijzonder.

Dierendag in Nederland

De eerste officiële Dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930. Die dag werden er artikelen geplaatst in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier. Een jaar eerder werd deze dag al in enkele steden in Amerika, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Australië en Indië gevierd. Tegenwoordig wordt deze dag wereldwijd gevierd onder de naam World Animal Day (Werelddierendag). En verwennen we op deze dag ons huisdier net even wat extra met een speeltje en/of iets lekkers. Op basisschool is Dierendag ook een jaarlijks terugkerend thema. Op sommige scholen mogen kinderen een knuffel of zelfs een huisdier mee naar school nemen.

Dierenrechten

Sinds de jaren zestig grijpt men deze datum steeds meer aan voor het dierenrechtenactivisme. Op deze dag zijn de Dierenbescherming, dierenasiels en o.a. Stichting Wakker Dier extra actief met campagnes. Alle bij de Dierenbescherming aangesloten asielen houden bijvoorbeeld open huis om het publiek kennis te laten maken met hun werk en in de hoop nieuwe bazen voor de asieldieren te vinden. Stichting Wakker Dier roept juist weer op om op deze dag te denken aan de andere dieren. Zij willen 4 oktober de diervriendelijkste dag van het jaar voor àlle dieren laten zijn door die dag op te roepen om geen vlees te eten.

Hoe jij dierendag ook viert, het is in ieder geval een feestje voor je hond of kat(er)! Welke traktatie heb jij dit jaar in huis gehaald? Bij NatuurlijkeDierenwinkel.nl hebben wij speciaal voor deze dag tot 25% korting op diverse snacks, hoe leuk is dat! Ook zo benieuwd naar deze snacks? Kijk snel hier of kies een van onze andere natuurlijke traktaties.

 

Geen reactie's

Geef een reactie