Header Natuurlijke Dierenwinkel.nl (400 x 150 px) (1)

Giftige planten voor katten: Houd je huisdier veilig!

Waarom eten katten planten?

Katten zijn van nature nieuwsgierige dieren, en het eten van planten kan voortkomen uit een instinct om darmparasieten te verwijderen. Maar ook verveling en nieuwsgierigheid spelen een rol. Als je een kat hebt, is het belangrijk om te weten of de planten in huis schadelijk voor hen zijn.

Giftige planten voor katten

Sommige planten zijn schadelijk voor katten. Onder de meest voorkomende giftige planten vallen lelies, oleanders, maretak, cannabis, ui, ricinusplant, kerstster en planten uit de aronskelkfamilie. Het is essentieel om te voorkomen dat je kat toegang heeft tot deze planten.

Wat te doen als je kat een giftige plant eet?

Als je vermoedt dat je kat een giftige plant heeft gegeten, volg dan deze stappen voordat je naar de dierenarts gaat: verwijder eventuele plantresten uit de mond, huid of vacht, probeer de plant te identificeren en neem indien mogelijk een monster mee naar de dierenarts. Raadpleeg altijd een dierenkliniek in geval van vergiftiging.

Let op buitenkatten

Als je kat vaak buiten is, vooral tijdens de lente en goed weer, moet je extra voorzichtig zijn. Ze kunnen andere giftige planten tegenkomen. Hou ze goed in de gaten en zorg voor een veilige omgeving.

Symptomen van vergiftiging

Elke giftige plant kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals kwijlen, ademhalingsproblemen, braken, diarree, overmatig drinken en plassen, en een snelle, langzame of onregelmatige hartslag. Als je kat deze symptomen vertoont, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Voorkom verveling en zorg voor een veilige omgeving

Om te voorkomen dat je kat planten eet, zorg voor voldoende speeltjes en krabpalen. Houd planten buiten bereik en vermijd dat je kat schadelijke resten uit de vuilnisbak kan eten. Deze voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat je huisdier veilig en gelukkig is.