Kerstboom in huis, let goed op!

Kerstboom met kat

Kerstboom in huis, let goed op!

Het is december, de maand van feestdagen en afsluiten van het afgelopen jaar. Sinterklaas is alweer geweest, de Kerstdagen staan op stapel. Daar horen natuurlijk een kerstboom en andere versieringen in huis bij. Maar bedenk wel dat de dennennaalden van een kerstboom giftig kunnen zijn voor je huisdier. De Dierenbescherming waarschuwt elk jaar voor de gevaren van kerstbomen en andere versieringen.

Kerstboom

Pas op voor dennennaalden die uitgevallen zijn, deze zijn giftig en scherp. Je hond of kat kan er goed ziek van worden. En een dennennaald die dwars in de keel is blijven steken wil je uiteraard ook niet meemaken. Zorg dus dat de vloer vrij is van uitgevallen naalden. Sommige honden kunnen allergisch zijn voor takken van naaldbomen. Een dikke snuit en gezwollen oogleden kunnen daar symptomen van zijn. Zorg er ook voor dat de eet-en drinkbak van je hond of kat ver genoeg van de kerstboom staat, zodat er geen dennennaalden in terechtkomen. Het water waar de kerstboom in staat is ook verboden terrein. De stoffen die de boom in het water afgeeft, veroorzaken namelijk maag-en darmklachten. Een neppe boom is overigens ook geen oplossing. Plastic naalden zijn ook een no go.

Kerstballen

Jouw kat is een jager die alles wat beweegt wil pakken. Kerstballen zijn dan ook onweerstaanbaar voor katten. Honden zien de ballen ook regelmatig aan voor een speeltje. Echte kerstballen van glas  zijn dus een gevaar, vervang ze door veilige kerstballen (kerstballen van plastic), zodat je hond of kat zich er in ieder geval niet aan kan bezeren als de bal uit de boom valt.

Kerstverlichting

Denk ook aan de bedrading van je elektrische kerstboomverlichting. Zoals bekend zitten vooral puppy’s en kittens nog in de knaagfase. Stop de bedrading zo goed mogelijk weg, probeer de draden in ieder geval niet in het zicht te hebben.

Andere kerstversiering

Dan nog een paar laatste tips. Engelenhaar is zeker not done. Vooral katten kunnen hier heftig op reageren, zoals acute benauwdheid door zwelling van de slijmvliezen. Let ook op met eetbare versieringen. Maak het je hond of kat niet te aantrekkelijk, hang ze uitsluitend boven in de boom. Hang sowieso je versieringen liever niet met metalen haakjes op. Dit kan ook een hoop leed voorkomen.  

Vrolijk Kerstfeest

Kerstmis is vooral een feestelijke aangelegenheid in huiselijke sferen. Laten we dan ook rekening houden met onze viervoeters in huis, zodat het ook voor hen een ontspannen en gezellige tijd met hun baasjes kan zijn.

Natuurlijke Dierenwinkel wenst jullie fijne en vooral veilige feestdagen!

Geen reactie's

Geef een reactie