Anti-allergie tips voor honden

 

Erg vervelend, maar naar schatting heeft 3-15% van alle honden een bepaalde vorm van allergie. Het kan gaan om vlooienallergie, contactallergie, voedselallergie of atopie (omgevingsallergie). Allergie is een overgevoeligheid voor bepaalde lichaamsvreemde stoffen met een extreme reactie van het immuunsysteem tot gevolg. De verschijnselen kunnen variëren van een beetje jeuk met wat rode plekken tot extreme jeuk waarbij de hele huid is aangetast.

Afhankelijk van het soort allergie kunnen ook de ogen, oren of het maag/darmkanaal aangetast zijn. Er zijn dus verschillende vormen van allergieën en dus ook verschillende manieren waarop de allergie zich kan uiten. Een combinatie van allergieën is helaas ook mogelijk. Erg belangrijk om hier dus alert op te zijn en daarop de juiste anti-allergie tips voor honden toe te passen en/of de juiste voeding in huis te halen.

1. Vlooienallergie

Eén beet kan al voldoende zijn voor ernstige jeuk bij honden met een vlooienallergie. Het speeksel van de vlo is de boosdoener. Vlooienbanden en andere goedkope middelen werken dan echt niet bij een hond met vlooienallergie. Schoonhouden van huis, auto en ligplaatsen van de hond is in dit geval echt een vereiste. Dit kan door de omgeving van de hond met een omgevingsspray te behandelen. Voor de hond zelf is een goed anti-vlooienmiddel echt noodzakelijk (behandel ook andere dieren in huis).

2. Contactallergie

Als de hond reageert op iets waar zijn/haar huid of vacht direct mee in aanraking komt, is er sprake van contactallergie. Roodheid met jeuk en bultjes, dit zie je dan meestal op de buik, onderkant van de poten en de kin. Het kan ook zijn dat de bek of lippen reageren op een allergie van een speeltje of voerbak. Het kan nogal lastig zijn om erachter te komen waar je hond allergisch op reageert. Shampoo net zoals schoonmaakmiddel, wasmiddel, vloerbedekking, mand of kussen of bepaalde plastics zijn vaak de veroorzakers. Als je eenmaal weet wat de oorzaak is, dan is de oplossing vrij simpel, namelijk deze wegnemen. In het geval van shampoo zijn er tal van merken die hypoallergeen en PH neutraal zijn.

3. Voedselallergie

Wat het woord al zegt, is je hond in dit geval overgevoelig voor een bepaald ingrediënt in de voeding. In de meeste gevallen is dit een bepaald eiwit zoals rund, kip of tarwegluten. Een hond kan ook allergisch zijn voor bijvoorbeeld kleurstoffen of chemische conserveermiddelen en anti-oxidanten zoals BHT. In de meeste gevallen is een hond allergisch voor meerdere voedingsbestanddelen. Klachten hierbij zijn problemen met de huid (van jeuk tot infecties) en/of problemen met de maag/darmen (van braken tot diarree). Mocht je hond een voedselallergie hebben, dan is het zaak dat je hierop inspeelt door hem of haar geschikte natuurlijke voeding aan te bieden, bijvoorbeeld Natural Greatness. Dit is ultra premium natuurlijke hondenvoeding dat volledig is afgestemd op de hond (graanvrij, glutenvrij en hypo-allergeen).

4. Atopie (omgevingsallergie)

In dit geval is er sprake van een allergie tegen bepaalde stoffen in de omgeving die geïnhaleerd worden (inhalatieallergie). Voorbeelden hiervan zijn grassen, huidschilfers en verschillende soorten mijten. Klachten zijn onder meer jeuk, infectie van de huid, kale plekken en oorontsteking. Door middel van een huidtest of een bloedtest kan uitsluitsel gegeven worden of het om een omgevingsallergie gaat. Uiteraard is het mijden van deze allergenen een oplossing. Maar de oplossing kan ook gevonden worden in medicatie (via de dierenarts), natuurlijke voeding en hypo-allergene hondenshampoo.

Heeft jouw hond een of meer van deze allergieën en ben je nog steeds op zoek naar een goede oplossing voor alle ongemakken? Bij Natuurlijke Dierenwinkel bieden wij producten aan die hieraan kunnen bijdragen. Denk aan voeding, maar ook shampoos en andere producten. Hopelijk had je wat aan deze anti-allergie tips voor honden, zo heb je weer wat handvatten om het je hond wat aangenamer te maken.

 

Geen reactie's

Geef een reactie