Spelen met je hond: dè 5 leukste spelletjes

 

Spelen met je hond is natuurlijk leuk èn heeft ook nog eens bijkomende voordelen. Samen spelen zorgt voor een goede band. En lekker actief bezig zijn is goed voor de conditie van je hond (en voor jou). Spelenderwijs leert je hond om zich aan de regels te houden. Spel kan ook een prima beloning zijn bij het trainen van je hond of kan een onzekere hond meer zelfvertrouwen geven.

Veiligheid

Bij het spelen met je hond staat veiligheid te allen tijden voorop. Niet elk speelgoed is namelijk veilig voor honden. Een veilig speeltje gaat niet snel kapot, kan niet worden ingeslikt, heeft geen scherpe randen en is niet gemaakt van giftige stoffen.

Ongeschikt speelgoed

Voor veel honden is speelgoed gemaakt van zacht plastic of rubber ongeschikt. Dit materiaal kan snel kapot gekauwd worden of ingeslikt worden. Soms zitten er losse onderdelen in, zoals belletjes, die in de maag kunnen belanden. Kijk ook uit met flostouwen, als een hond een draad lostrekt en inslikt kan dit gevaarlijke verstoppingen geven. Gebruik ook liever een bal om mee te gooien, dan een tak. Takken kunnen net verkeerd opgevangen worden waardoor je hond een nare beschadiging kan oplopen.

Spelen met je hond kan in vele vormen. Hieronder de 5 meest gangbare vormen:

#1 Balspel en apporteren

In dit spel kan de hond zijn natuurlijk gedrag, het najagen van een prooi, uitleven. Ook is het een vorm van samenwerking, het baasje gooit en de hond moet de bal weer terugbrengen, zodat er weer gegooid kan worden. Eerst dien je je hond te leren om de bal los te laten wanneer jij dat vraagt. De volgende stap is dan voor de hond om de bal die je een klein eindje op de grond hebt gegooid aan je terug te brengen. Zo kun je na training de bal steeds verder weg gooien en leert je hond goed apporteren.

#2 Trekspel

Dit spel is vaak favoriet bij de viervoeter. Samen sjorren aan een oude lap, flostouw of ander speelgoed is een leuk spel, maar wees wel alert op de spelregels. Laat je hond pas het trekspeeltje pakken als jij hebt aangegeven dat het mag. Leer de commando’s los en klaar voordat je met dit spelletje begint. Het baasje moet natuurlijk wel de controle blijven houden.

#3 Stoeien

Een ander leuk spel is stoeien, maar wees er wel alert op dat je dan je hond al wel goed moet kennen. Voordat je hieraan begint, moet je wel hondentaal kunnen lezen. Stoeien kan namelijk ook verkeerd opgevat worden. Er zijn duidelijke spelregels die niet verkeerd opgevat moeten worden.
Stoei altijd maar kort, zodat je hond niet te opgewonden wordt en het ook een spelletje blijft. Maak geen grommende geluiden of een lage of boze stem. Let ook op dat je je hond niet van bovenaf zijn kop benadert, dit kan hij/zij eng vinden.

#4 Hondensport

Er zijn ook tal van georganiseerde hondenspelletjes die vallen onder de hondensport. Zoals dogfrisbee, behendigheid, doggydance en flyball. Informeer eens bij een van de hondenscholen bij jou in de buurt voor de mogelijkheden.

#5 Denkwerk

Naast actieve spelletjes zijn spelletjes waar honden hun hersens moeten laten kraken ook heel leuk om te doen. Bovendien werkt hersenwerk ook heel goed om energie kwijt te laten raken. Je kunt denken aan zoekspelletjes, speurspelletjes en voerpuzzels. Zoek-en speurspelletjes zijn ideale spelletjes voor honden met veel energie. Dit kost ze namelijk veel concentratie en dus veel energie.
Er zijn ook voerpuzzels in de vorm van een voerbal of puzzels met schuifjes waaronder brokjes verstopt kunnen zitten.

Krijg je al helemaal zin om 1 van deze spelletjes te gaan uitproberen? Natuurlijkedierenwinkel.nl heeft een breed assortiment aan geschikt en vooral veilig hondenspeelgoed. Neem eens een kijkje in onze webshop en let the games begin!

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.