Header Natuurlijke Dierenwinkel.nl (400 x 150 px) (1)

Diabetes bij huisdieren: Wat moet je weten en doen?

Types en oorzaken van diabetes bij honden en katten

14 november is het Wereld Diabetes Dag. Diabetes treft niet alleen mensen, maar ook honden en katten kunnen eraan lijden. Het is belangrijk om te weten wat diabetes bij huisdieren inhoudt, hoe je het kunt herkennen en wat je moet doen als je huisdier diabetes heeft. Ontdek meer!

Types en oorzaken van diabetes bij honden en katten

Diabetes is een ziekte die het endocriene systeem aantast. Er zijn verschillende types diabetes:

  • Type I (insulineafhankelijk): veroorzaakt door een defecte alvleesklier die onvoldoende insuline produceert. Dit komt vaker voor bij honden.
  • Type II (niet-insulineafhankelijk): het lichaam van het dier wordt resistent tegen insuline, wat vooral bij katten voorkomt.

De oorzaken van diabetes zijn divers, zoals obesitas, genetica, gebrek aan lichaamsbeweging, geslacht en leeftijd. Het is belangrijk om de symptomen van diabetes bij huisdieren te herkennen.

Symptomen van diabetes bij huisdieren

Het is essentieel om afwijkingen in het gedrag of de gezondheid van je huisdier op tijd op te merken. De symptomen van diabetes worden vaak samengevat als de “3 P’s”:

  • Polyfagie: toegenomen eetlust en voedselinname.
  • Polyurie: frequent en veelvuldig urineren.
  • Polydipsie: overmatige dorst en waterinname.

Als je huisdier deze symptomen vertoont, raadpleeg dan snel een dierenarts. Een juiste diagnose kan worden gesteld door middel van bloed- en urinetests. De behandeling omvat medicatie en een aangepast dieet.

Let op het gewicht van je huisdier en moedig voldoende lichaamsbeweging aan. Voeding speelt een belangrijke rol bij het beheersen van diabetes. Raadpleeg je dierenarts voor de juiste voeding.

Bij Natural Greatness hebben we speciaal natvoer voor honden en katten ontwikkeld ter ondersteuning bij diabetes en gewichtsbeheersing. Ontdek onze Weight Control-reeks voor een gezond dieet voor je huisdier.